Μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα η συμμαχία της αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος τον Κεμαλ Κοιλίτσάρογλου σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει συντριβή του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κεμάλ Κυλιντσάρογλου σε δηλώσεις του κατά το παρελθόν εμφανιζόταν αποφασισμένος για την βίαιη κατάληψη των ελληνικών νησιών κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει τον νυν υπουργό εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Δένδια για να πάρει την απάντηση μολών λαβέ.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη γίνεται αφορμή πολιτικού εκτροχιασμού με νέο κύμα αγανακτισμένων να κατακλύζει τους δρόμους της χώρας και να απειλεί την πολιτική σταθερότητα και κατ επέκταση το μέλλον της Ελλάδας, καθώς μία αβέβαιη και παρατεταμένη ακυβερνησία στις επερχόμενες εκλογές θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της γείτονος χώρας. 

Και ενώ αρχικά ο κύριος Τσίπρας φαινόταν να διαχειρίζεται την κατάσταση ως αξιωματική αντιπολίτευση με σεβασμό και ωριμότητα, στο πίσω μέρος του μυαλού του λειτούργησε τελικά ο κακός του εαυτός και αυτό γιατί υποστήριξε την κοινωνική αγανάκτηση ενεργοποιώντας τις αριστερές συνιστώσες του να κατέβουν στο δρόμο και να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και αυτό είναι ότι χειρότερο για την Ελλάδα καθότι οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι αφού η γεωπολιτική τράπουλα ξαναμοιράζεται.

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται πολύ θερμό καθώς οι εξελίξεις στη νότια Κρήτη τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση στην Τουρκία φαίνεται να αλλάζει και το σενάριο αυτοδυναμίας της νέας Δημοκρατίας που θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας της Ελλάδας δείχνει να απομακρύνεται.

Στην Ουκρανία το πολυπόθητο τέλος του πολέμου αργεί κάτι που φέρνει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τη Μόσχα αφού η Δύση εξοπλίζει και πάλι με ότι πιο σύγχρονο οπλικά την Ουκρανία και η Ευρωπαΐκή Ένωση έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή απεξάρτηση. Σε αυτό θα  συντελέσει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων της Μεσογείου κάτι το οποίο δεν επιθυμεί καθόλου η Ρωσία.

Λοΐζος Λοΐζος