Όταν παίρνουμε αποσπασματικά το κάθε τι που ακούμε, δύσκολα να βγάλουμε άκρη και μπαίνουμε σε κουβέντες που τελικά οδηγούν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Έαν δούμε τα πράγματα με την σειρά και είμαστε και ενημερωμένοι, τότε δεν χρειάζεται και πολύ για να δούμε που ήταν οι κύριες ευθύνες που χάθηκαν 57 ζωές.
Μετά από διασταύρωση από όλα τα ρεπορτάζ, όλων των καναλιών και εφημερίδων κατέληξα στο εξής συμπέρασμα και δέχομαι την οποιαδήποτε αντίρρηση ώς πρός την αλήθεια των γεγονότων!
Bέβαια όσοι δεν θέλουν να διαβάζουν σεντόνια, θα μείνουν στην τύφλα και το φανατισμό τους!
Τέτοια θέματα δεν αναλύονται σε 10 γραμμές και με ατάκες!
Η όλη διαδικασία λοιπόν στον σταθμό της Λάρισας ήταν η εξής:
To τρένο 62 ήρθε από τον Παλαιοφάρσαλο πρός Θεσσαλονίκη στην γραμμή καθόδου (Πρός Αθήνα) γιατί δεν υπήρχε ρεύμα στην γραμμή ανόδου.
Πρίν μπεί στον σταθμό ο σταθμάρχης με τον κλειδούχο το έβαλαν στην άνοδο χειροκίνητα γιατί υπήρχε πρόβλημα στο κλειδί 105.
Αυτός είναι και ο διάλογος με τον κλειδούχο που ακούσαμε στα ΜΜΕ και να του λέει να μην γυρίσει το κλειδί γιατί περίμενε άλλο τρένο( το 1564) που έπρεπε και αυτό να μπεί στην άνοδο.
Μέχρι εδώ σωστά έκανε.
Το τρένο μπήκε στην γραμμή ανόδου στον σταθμό και όταν το έδιωξε από την γραμμή ανόδου το κλειδί 118Α ήταν γυρισμένο πρός στην κάθοδο από την ώρα που είχε έρθει ο προαστειακός Θεσσαλονίκης -Λάρισας που έπρεπε από την κάθοδο που ερχόταν να τον ανεβάσει στον σταθμό.
Έτσι το τρένο 62 μπήκε στην γραμμή καθόδου και έγινε το κακό.
Εάν είχε κάνει αυτόματη χάραξη για την έξοδο, το κλειδί 118Α θα είχε γυρίσει αυτόματα στην θέση του και δεν θα γινόταν τίποτε.
Είχε όμως και την ευκαιρία να δεί για 7χλμ στην κονσόλα ότι το τρένο πάει ανάποδα αλλά δεν το είδε γιατί πιθανόν δεν ήταν εκεί γιατί οι συνομιλίες που καταγράφηκαν την συγκεκριμένη ώρα ήταν από ασύρματη Μotorolla και όχι από το τηλέφωνο του σταθμαρχείου.
Την είχαν κοπανήσει και οι άλλοι δύο σταθμάρχες και έγινε η τραγωδία.
Καμία τεχνολογία δεν μπορεί να σταματήσει την ανικανότητα και την αδιαφορία τόσων πολλών "υπεύθυνων"!
Στην Γερμανία, που έχει το τέλειο σύστημα που μιλάμε, έγινε μετωπική γιατί ο υπάλληλος έπαιζε βιντεοπαιχνίδια και έβαλε λάθος κωδικούς στο σύστημα τηλεδιοίκησης.
Από εκεί και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμεράσματά του.
Ότι συμπέρασμα και να βγάλει όμως ο καθένας μέσα στον φανατισμό ή τον θυμό του, τον τελικό λόγο θα τον έχουν τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.