Ακούω συνεχώς περί πρόληψης σε φυσικά φαινόμενα.
Παρακολουθώντας τους επιστήμονες και όχι τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ, κατέληξα σε ένα λογικό συμπέρασμα.
Πρόληψη κάνεις για ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε 40-50 χρόνια.
Για φαινόμενα, που όπως είπαν οι επιστήμονες,  επαναλαμβάνονται κάθε 600-1000 χρόνια, είναι αδύνατον και ασύμφορο να κάνεις οποιαδήποτε πρόληψη σε υποδομές.
Έτσι στις ΗΠΑ, που κάθε χρόνο υποφέρει από κυκλώνες, η πρόληψη γίνεται για κυκλώνες με διαβάθμιση 4-5 και πάλι υπάρχουν υλικές καταστροφές και το βάρος πέφτει στις εκκενώσεις των πληθυσμών και η προστασία της ζωής.
Πάνω από αυτά τα μεγέθη βλέπουμε Βιβλικές καταστροφές παντού.
Στην περίπτωση των σεισμών η πρόληψη σε σεισμογενείς Χώρες γίνεται, όσον αφορά την αντοχή των κτιρίων, για σεισμούς μεγέθους 8-9 ρίχτερ.
Εάν γίνει μεγαλύτερος που δεν έχει γίνει ποτέ, αλίμονό μας γιατί δεν υπάρχει περιθώριο εκκένωσης.
Κανένα Κράτος. όσο αναπτυγμένο και να είναι, δεν επενδύει σε υποδομές για φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί ποτέ!
Η Χαβάη θρήνησε 100άδες νεκρούς από φωτιές που δεν είχε ξαναδεί και η Γερμανία πριν από μερικά χρόνια 180 νεκρούς από πρωτοφανείς πλημμύρες.
Εδώ το φαινόμενο ήταν τριπλάσιου μεγέθους και χάσαμε 15 ανθρώπους από τους οποίους οι 5 όπως άκουσα από συγγενείς τους, είτε προσπάθησαν να περάσουν φουσκωμένα ρέματα είτε αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές εκκένωσης.
Να πανηγυρίζουμε;
Όχι βέβαια αλλά το μή χείρον βέλτιστον, αρκεί να γίνει αφορμή για βελτιώσεις σε αδυναμίες που σίγουρα υπήρξαν.
Είναι άδικο πάντως να απαξιώνουμε την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων και των εθελοντών, για να κάνουμε αντιπολίτευση.
Αδιαφορία δεν υπήρξε πουθενά!
Ίσως είναι και μια ευκαιρία να γκρεμιστούν αυτά τα σπίτια των 100 ετών στα χωριά και με την βοήθεια της Πολιτείας να γίνουν σύγχρονα σπίτια που αντέχουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ότι να λέμε και να γράφουμε εμείς, οι αυστηροί κριτές θα είναι οι πληγέντες συμπολίτες μας και κανένας άλλος!